Lees momenteel een boek over uitblinkers. Een boek van Malcolm Gladwell één van mijn favoriete schrijvers (o.a. schrijver Tipping Point). Malcolm Gladwell is iemand die met wetenschappelijk onderzoek bepaalde aannames probeert te weerleggen of juist te benadrukken. Een van die aannames is dat talenten altijd komen bovendrijven wanneer ze hard werken en dat talent vaak aangeboren is. Dit zijn zaken die over het algemeen wel waar zijn. Maar er zijn meerdere zaken die zeer relevant zijn voor de eventuele doorbraak van een talent. Een van die punten is de geboortemaand. Hoe werkt dit?
In sporten als voetbal worden al vanaf zeer jonge leeftijd de betere spelers opgesteld dan wel gescout door professionele academies. Aangezien de Europese leeftijdscategorie bepaling 1 januari is betekent dit dat de oudste spelers in een jaartal in januari jarig zijn en de jongste in december. Aangezien op zeer jonge leeftijd een leeftijdsverschil van bijvoorbeeld een half jaar fysiek al te zien is kan dit belangrijke consequenties hebben voor de samenstelling van het team. Je ziet op zeer jonge leeftijd dat de “betere” spelers vaak vroeg in het jaar zijn geboren. Beter kun je ook lezen als fysiek sterkere of grotere spelers. Hoe jonger je begint met selectie des te groter zijn deze verschillen. Maar nog belangrijker is de consequentie van dat verhaal. Hoezo?
Wanneer de oudere spelers van een bepaald jaartal eerder opgesteld worden ontstaat er eigenlijk een sneeuwbal effect dat doorloopt tot aan de senioren. De oudere spelers in een jaartal krijgen namelijk op vroege leeftijd al veel meer speeltijd, veel meer oefentijd. Ofwel zij hebben in vergelijking tot hun jongere jaartalgenoten veel meer mogelijkheid om zich meer te ontwikkelen, om beter te worden. Ook worden zij veel meer positief gestimuleerd en gemotiveerd door ouders en trainers omdat ze veel meer aan spelen toekomen. Al deze aspecten werken door tot aan latere leeftijd. Deze voorsprong wordt, hoe vreemd het ook klinkt, nooit meer uit handen gegeven. En ondanks dat intrinsiek talent en hard werken bepalend is, hebben veel talenten een voorsprong gekregen zonder dat ze daar iets voor hebben hoeven te doen. Puur dankzij het feit dat ze vroeg in het jaar jarig zijn. Eén van de voorbeelden die Malcolm Gladwell hierbij aanhaalde was jong Tsjechië (u20) dat in 2007 de WK finale haalde. Van de 21 spelers waren 15 spelers in de eerste 4 maanden van het jaar jarig. Vervolgens ook nog 2 in mei en 2 in juni.
Maar belangrijke conclusie is dat wanneer op heel jonge leeftijd dit soort selecties al plaatsvinden, kinderen die in de 2e helft van het jaar zijn geboren gewoon minder kansen krijgen om hun talent te ontwikkelen vanwege deze fysieke verschillen. Hiermee wordt dus een groot potentieel aan talent al op vroege leeftijd verspild. Des te jonger de leeftijd des te groter de fysieke verschillen tussen kinderen van hetzelfde jaartal.
Onze zoon of dochter wordt in september geboren. Dat moeten we de volgende keer dus beter plannen. Maar goed uitzonderlijke talenten vallen buiten elk onderzoek en daar hou ik me dan maar aan vast……
donderdag 16 april 2009
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
World Cup 2010 Countdown
![](http://runtime.widgetbox.com/syndication/track/42330508-5d71-4168-9e7d-bc6c2aed2cd2.gif)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten