zondag 27 april 2008

PSV en wijsheid

Wat is wijsheid? Wie heeft er gelijk bij PSV? De zelfingenomen Jan Reker die ten koste van heel veel zijn gelijk wil halen. Er zit natuurlijk een kern van waarheid in wanneer Reker stelt dat een makelaar geen enkele invloed zou mogen uitoefenen op de organisatie en resultaten van PSV. Ik snap ook dat hij een structuur wil neerzetten waar dit soort praktijken onmogelijk worden gemaakt. Lijkt mij helemaal niks mee. Ook is het uiteraard prima dat hij zijn oren laat hangen naar de “oude” scouts van PSV. Deze liggen uiteraard ook goed bij Stevens. Je ziet dan ook dat de hand van Stevens nu al zichtbaar wordt binnen het beleid van PSV. Op zich is hier niks verkeerd aan ware het niet dat PSV al 4 jaar achtereen kampioen is geworden en ook Europees goede resultaten heeft geboekt. Dit kan alleen als er al een goede structuur (en uiteraard een goed elftal) aanwezig was. Hiddink en consorten hebben dit teweeg gebracht maar Hiddink heeft dit o.a. gedaan met spelers van de nu niet meer welkome Lemic. Hiddink “gebruikte” Lemic precies zoals je dat hoort te doen. Spelers als Alex, Gomez, Alcides, Rajkovic en Lazovic komen allemaal uit de stal van of via het netwerk van Lemic bij PSV terecht. Reker, Vergoossen en ook Stevens zijn niet zo gediend van de “lijntjes” binnen het topvoetbal. Echter zonder deze lijntjes (lees Lemic) behaal je geen succes. Ik geloof absoluut dat deze Lemic een tikkeltje dubieus overkomt echter als je het mij vraagt is dit schering en inslag in de hele voetballerij. Het is gewoon een jungle waarin alleen de sterkste (financieel) met het beste netwerk successen behalen. PSV heeft niet het meeste geld maar via Lemic wel een fantastisch netwerk. Reker dient maar 1 ding te doen en dat is het creëren van een organisatiestructuur waarop mensen zoals Lemic geen invloed hebben maar wel “gebruikt” kunnen worden. Simpel. En nooit oude schoenen weggooien voordat je nieuwe hebt. Kortom er ontstaan verschillende partijen binnen PSV en het lijkt er op dat de laatst komende partij (club Reker, Vergoossen en Stevens) aan het langste eind gaat trekken en dat de andere partij (die al vele jaren succesvol was) klaar is bij PSV. Ik hoop voor Reker dat PSV ook de komende jaren succesvol zal blijven anders is hij schuldig aan enorme kapitaalvernietiging....

dinsdag 15 april 2008

Ruben naar Amerika

Ruben van de Water vliegt droom achterna.

GENDT - Voor Ruben van de Water gaat een wens in vervulling. Jarenlang droomde de middenvelder van De Bataven van een carrière in de Verenigde Staten. Na de zomer gaat hij spelen voor 'The Musketeers' van de Xavier University in Ohio. Het grote avontuur lonkt, al zal Van de Water het allemaal in zijn eentje moeten opknappen. "Familie en vrienden blijven achter in Nederland. Daarnaast ben ik de enige Europeaan van het team. Dat is lastig, maar aan de andere kant ook erg uitdagend", aldus de 21-jarige Van de Water, die met zijn nieuwe ploeg zal uitkomen in de Atlantic 10 Conference. Deze competitie is gelijkwaardig aan de Nederlandse hoofdklasse, het niveau waarop hij met de Gendtse ploeg acteert.

Vorig seizoen werd de Nijmegenaar zich bewust van zijn kans om in Amerika te kunnen spelen. Bij zijn vorige club Deurne kwam hij in gesprek met zijn toenmalige trainer Bas Gösgens. "Ik vertelde hem dat ik graag ooit eens in Amerika zou willen voetballen en hij had de contacten die me daarmee verder konden helpen. Zo is het balletje gaan rollen." Na enkele positieve gesprekken gaf hij zich op voor de zogenaamde 'Players Pool', een organisatie die jonge, talentvolle voetballers de kans geeft om in Amerika te spelen en studeren. "Daarvoor moest ik wel eerst selectiewedstrijden spelen. De eerste was in september in Tiel. Daar deden ongeveer tweehonderd spelers aan mee. Voornamelijk Nederlanders en enkele Belgen." Eenmaal opgevallen bij scouts en trainers werd Van de Water gevraagd om ook aan de tweede selectiewedstrijd deel te nemen. Onder het toeziend oog van dertig scouts en trainers uit Amerika moest de voormalige jeugdspeler van TOP Oss het waar maken. "25 spelers waren uitgekozen om in het stadion van NAC Breda een wedstrijd te spelen. Spannend natuurlijk, maar ook dat liep uiteindelijk goed af." Na die wedstrijd werd Van de Water al snel gevraagd voor het team van de Xavier University. "Dat team bestaat uit spelers in de leeftijd van 18 tot en met 24 jaar. De trainer heeft de ambitie uitgesproken om volgend seizoen kampioen te worden."

Daarmee lonkt voor Van de Water de Major League Soccer (MLS), de Amerikaanse profcompetitie. "Het zou natuurlijk geweldig zijn als ik in de MLS zou kunnen gaan spelen. Maar deze divisie is ook niet mis. We gaan met het vliegtuig naar uitwedstrijden en daarnaast spelen er ook internationals van USA onder 21 en onder 23 in onze competitie." Samen met acht andere spelers behoorde de vierdejaars CIOS-student tot de uitverkorenen voor een driejarige beurs. Die sleepte hij echter niet alleen op grond van zijn voetbalvaardigheden in de wacht. "De universiteiten stellen hoge eisen. We moesten een Engelse toets afleggen die vergelijkbaar was met het eindexamen op het VWO." Hoewel Van de Water gehaald is voor het voetbalelftal, zal hij op de Xavier University ook een studie sportmanagement gaan volgen. Om de kosten hoeft hij zich geen zorgen te maken. "Alles wordt vergoed, van mijn voetbalschoenen tot mijn kamer. De vliegreis is waarschijnlijk het enige dat ik zelf moet betalen." Van de Water neemt eind juli het vliegtuig naar Ohio. Dan gaat eindelijk zijn droom in vervulling. "Ik kijk er ontzettend naar uit. Het land en de cultuur trekken me ontzettend aan en daarnaast is het een grote kans om mezelf verder te ontwikkelen."

Bron: De Gelderlander

maandag 14 april 2008

Wat is The Playerspool (part 2)

Naar Amerika gaan om te voetballen is overigens geen vakantie. Dat is iets waar je absoluut rekening mee moet houden. En ook het niveau mag echt niet onderschat worden. Je hebt 2 overkoepelende organen namelijk de NCAA en NAIA en binnen de NCAA heb je 3 divisions. De colleges die hoog in de ranking staan in Div l kunnen makkelijk mee in de Nederlandse hoofdklasse. En fysiek zijn alle teams echt ijzersterk. Dus mocht je naar Amerika willen dan zul je, zeker in het begin, enorm moeten wennen aan de intensiteit van de trainingen.

En naast voetballen dien je uiteraard ook gewoon te studeren. En ook daarin zijn coaches heel makkelijk. Geen goede studieresultaten dan kom je gewoon op de bank terecht. En aangezien een scholarship altijd voor een jaar vergeven wordt, kan de consequentie voor het volgende studiejaar desastreus zijn. Geen verlenging scholarship! Een coach wordt namelijk niet alleen afgerekend op voetbalresultaten maar ook op studieresultaten. De gemiddelde studieresultaten van het hele team wegen mee en dit noemen ze Grade Point Average (GPA). Dus wanneer een speler slechte studieresultaten haalt dupeert deze het hele team. Des te lager het GPA des te minder scholarship geld beschikbaar komt voor de coach. Dus studie en voetbal gaan helemaal samen.

Naast de Studentpool hebben we sinds kort ook een Talentpool. Ik zal hier binnenkort verder over uitwijden.

JG

zaterdag 12 april 2008

Wat is The Playerspool

Wat is The Playerspool (part 1)?

Allereerst een website (http://www.theplayerspool.com/). Een site die van origine bedoeld was voor jonge goed voetballende jongens en meisjes die graag in Amerika willen gaan studeren. Dit is overigens nog steeds onderdeel van het Playerspool concept. Omdat ze goed kunnen voetballen kunnen en mogen coaches can colleges & universities deze "student athletes" een athletic scholarship aanbieden. Deze scholarships varieren van USD 10.000,- tot soms wel USD 50.000,-. Best veel dus.

Het kan zijn dat een coach een full scholarship (studiebeurs) aanbiedt. Dit komt er eigenlijk op neer dat alle kosten gedekt worden. Kosten bestaan uit lesgeld (tuition) en eten en verblijf (room and board). Soms vergoedt een college zelfs ook de boeken en verzekering maar dit is meer uitzondering dan regel. Ook worden some partial (gedeeltelijke) scholarships aangeboden. Coaches hebben namelijk maar een beperkt aantal scholarships te vergeven. Wanneer iemand heel erg goed is en bijvoorbeeld in een jeugdacademie van een BVO (betaald voetbal organisatie) heeft gespeeld dan nemen zijn kansen op een full absoluut toe. Ook wanneer een speler op jonge leeftijd (17-20) in een eerste elftal speelt maakt deze een goede kans.

Een college uit division l (mannen) heeft 9.9 full scholarships te verdelen en 9 in DIV ll onder ongeveer 20 - 25 personen. Deze gaan meestal naar buitenlanders. Maar het kan voorkomen dat een coach 9 athletic scholarships verdeelt over 18 voetballers (ofwel 18 halve athletic scholarships). Wanneer iemand ook zeer goede studieresultaten meeneemt kan diegene ook in aanmerking komen voor een academic scholarship. Je kunt dan bv voor 50% een athletic en 50% een academic scholarship krijgen. Bij elkaar dus een full! Alle havo, vwo en mbo studenten dienen sowieso een SAT (scholastic apptitude test) te maken. Een test die o.a. je Engels en je wiskundige kwaliteiten test. Indien je deze test heel goed maakt, kom je bij veel colleges ook in aanmerking voor een academic scholarship. Dus absoluut aan te raden is om heel hard op deze test te studeren en dit geldt voor iedereen die in Amerika wil gaan studeren (dus ook niet voetballers).

The Playerspool bestaat nog maar kort en we hebben tot nu alleen nog maar jongens in onze database maar de kans voor meisjes is eigenlijk groter. Women college soccer is de grootste meiden sport bij colleges & universities. Er zijn veel meer scholarship beschikbaar voor meisjes. (The Playerspool part 2 volgt snel)

JG

World Cup 2010 Countdown

Your LinkedIn Network Updates